ТРЕВОЖНОСТ И ДЕПРЕСИЯ

ТРЕВОЖНОСТ И ДЕПРЕСИЯ

https://gerganageorgieva.com/

 

 

Загубата на близък човек, уволнение от работа, преминаване през тежък период, както и други сложни житейски ситуации могат да предизвикат чове да се чувства тъжен, самотен и уплашен. Тези състояния са естествена реакция на стреса в живота.

 

Всеки от нас чувства отчаяние от време на време. При хората с депресивна тенденция обаче, проявленията на меланхолично настроение са много по-тежки и продължителни от естественото и често без отражение на външните събития.

 

По правило смятаме, че депресията се развива по-често при жените, отколкото при мъжете. Има открити някои различия в маниера, по който депресивното настроение се проявява и те са базирани върху пола и възрастта на отделните хора.

 

При мъжете депресивното състояние се проявява най-често като умора, раздразнителност и гняв. Те са по-склонни към безразсъдно поведение и злоупотреба с наркотици и алкохол. Мъжете са склонни и към това да не признават, че са депресирани, което се отразява негативно и в търсенето на помощ за справяне с проблема.

 

При жените депресията се проявява най-често като тъга, чувство за безполезност и вина.

 

При по-малките деца депресията е по-вероятно да се прояви като отказ от ходене на училище,липса на интерес към обичайните игри и забавления и обща отпадналост.

 

При тийнейджърите се изразява най-вече с раздразнение, враждебност, проблеми в концентрацията,усамотение,липса на ентусиазъм. Също така се наблюдава съпътстващо безпокойство, нарушение в храненето или злоупотреба с психотропни вещества.

 

При по-възрастните депресията може да бъде трудно уловима, тъй като те са по-малко склонни към изразяване на чувства на тъга и скръб, а медицинските заболявания, които са по-често срещани в тази обществена група, също допринасят и причиняват депресивни състояния.

 

Ето няколко насоки, с които да опитате да овладеете чувствата на тревожност и депресия.

 

Приемете, че не може да контролирате всичко

Под опита за контрол стои несигурност. Иска ви се да знаете какво ще се случи във всеки един момент и да бъдете подготвени за него. Доста натоварваща задача и за жалост – непостижима. Откажете се от нея. Поставете стреса си в перспектива – толкова ли е лошо, колкото си представяте? Приемането на проблема е част от неговото решение, затова колкото по-рано го направите, толкова повече ще се приближите към справянето с тревожни и депресивни състояния.

 

Дайте всичко от себе си

Вместо да се стремите към фиксиращ перфекционизъм, далеч по-реалистично е да се гордеете с това, което сте свършили, особено ако сте дали всичко от себе си. Така ще се наслаждавате на собствените си плодове, вместо да се взирате и сравнявате с чуждите.

 

Изгонете лошите мисли – те ви управляват с ваше позволение

Опитайте  да замените негативните мисли с алтернативи – винаги има такива. Така ще намалите стреса и излишните нерви, които са така или иначе често явление в днешното ни забързано ежедневие. Никога нищо не е категорично и от всяка ситуация има изход. Вместо да обмисляте бедите, които могат да ви се стоварят, можете да си представите хубавите неща. 

 

Разберете какво предизвиква вашето чувство на тревожност

Независимо дали е работата, семейството, училището или нещо друго, опитите да разберете кое точно ви прави неспокойни и изпълнени с тревога, е добър начин за овладяване. Добра идея е да си записвате в дневник всички пъти, в които се чувствате стресирани или разтревожени, след което можете да потърсите модел, който се повтаря и който ще ви подскаже кое отключва това чувство у вас.

 

Социална подкрепа

Затварянето между четири стени прави депресията и тревожнстта още по-мощни. За да се изтръгнете от лапите им, е хубаво да не оставате задълго сами. Излизането навън, срещите с приятели или познати, спорта и разходките или едно обикновено занимание, което да ви отвлича от негативните мисли, са добър начин за избягване на емоционални сривове. 

Депресията обича самотата и когато се изолирате, вие и давате почвата, за да ви обгърне.

 

Наспивайте се добре

Когато е стресирано, тялото ви се нуждае от допълнителен сън и почивка. Старайте се да си осигурите поне 8 часа сън, за да се чувствате във форма и тялото ви да има възможност да се възстанови от стреса.

Колкото повече мислите, толкова повече сънят бяга. Хубаво е преди лягане да си осигурите релаксираща среда.

 

Полезни техники и действия

Един добър способ за справяне с тези чувства на тревожност и депресия е да имате някого, с когото да поговорите, да споделите. Също така е важно да отделяте време само за себе си, в което да вършите любимите неща. Техниките за релаксация са отлично следство за прочистване на съзнанието. Има редица методи за дихателна и мускулна релаксация. Изпробвайте ги и намерете най-подходящите за вас.

 

Депресивни и тревожни разстройства – два различни аспекта

 

Важно е да се отбележи, че депресивните и тревожните разстройства са различни състояния, но хората с депресия често изпитват симптоми, близки до тези на тревожно разстройство. Всяко от тях има своите собствени причини, както и емоционални и поведенчески симптоми. Фокусът при тревожните разстройства е върху бъдещето и предстоящите събития, докато при депресивните е към миналото и песимизма.

 

Много хора, които развиват депресия, имат предишен опит с тревожно разстройство в по-ранен етап на своя живот. Дотук няма доказателства, че едното разстройство причинява другото, но има ясни такива, че много хора страдат от двата вида паралелно.

Гергана Георгиева – Клиничен психолог