ПСИХОСОМАТИКА - АПЕЛА НА ПСИХИКАТА И ЕХОТО В ТЯЛОТО

ПСИХОСОМАТИКА - АПЕЛА НА ПСИХИКАТА И ЕХОТО В ТЯЛОТО

https://gerganageorgieva.com/

 

 

Психосоматично разстройство – телесният отклик

 

Психосоматичното разстройство  е отражение на психичните процеси в тялото, или иначе казано „конфликт между тялото и психиката“.  При това състояние някои физически заболявания са особено податливи към влошаване от психични фактори. Моментното ментално състояние може да окаже влияние върху физическата цялост, като емоционалната експресия реагира върху тялото. Продължителното натрупване и задържане на емоции е пусков момент за отреагиране в тялото. Соматизацията е олицетворение на отричане на психичното неразположение, за сметка на физическото такова.

 

Психосоматичните разстройства са физически неразположения, които съдържат психичен компонент. Те могат да бъдат класифицирани в три основни форми:

 1. Първата включва онези, които изпитват както психични заболявания, така и медицински такива;
 2. Втората форма са  онези, които изпитват психични неразположения, което е директен резултат от медицински заболявания или тяхното лечение. Такъв случай например е депресия, причинена от рак и неговото лечение;
 3. Третата форма на психосоматични заболявания е „соматоформно“ разстройство. Соматоформните разстройства са психически по своята природа и са представени през физически проблеми. Това означава, че физическите симптоми, които хората изпитват, са свързани с психологически фактори, вместо с медицинска причина.

 

Психосоматични неразположения

 

Повечето физически симптоми са всъщност психосоматични – те включват както тялото на човека, така и неговата психика. Има психологичен аспект във всяко физическо заболяване.

 

Начинът, по който един човек реагира и се справя със заболяването, варира при отделните личности. Един обрив от псориазис, например, може да не обезпокои някои хора  толкова. В същото време обривът, който покрива същото пространство от тялото на друг човек, може да го доведе до депресия и да влоши състоянието му.

 

Терминът „психосоматично разстройство“ обаче се използва основно, за да обозначи физическо заболяване, за което се вярва че е причинено или влошено от психологични фактори.

 

Нека разгледаме 6 начина за въздействие на психосоматиката

 

1. Направете оценка при специалист

За да изключим органичен проблем, е необходимо да направим нужната проверка на физическото си състояние. След това специалист ще  оцени нашето ниво на стрес и това дали показваме признаци на психосоматично разстройство. Там можем да обсъдим взаимовръзките, както и наши заболявания, които евентуално биха могли да бъдат свързани със симптомите ни.

Понякога хората развиват психосоматични заболявания заради:

 • Депресия;
 • Комплексни посттравматични стресови разстройства;
 • Тревожни разстройства;
 • Стресови житейски моменти.

 

2. Разпознавайте признаците на психосоматиката

Психосоматичните неразположения могат да причинят необясними симптоми, които идват сякаш от нищото. Те включват:

 • Преумора;
 • Гадене/повръщане;
 • Треска;
 • Запек;
 • Високо кръвно налягане.

 

3. Обмислете сериозни промени в начина си на живот

Психосоматиката може да е признак, че правим нещо в живота си, което е прекалено стресиращо или „не е нашето“. Има ли нещо, от което желаем да се отскубнем? Нека приемем симптоматиката си като знак, че трябва да се откажем от това нещо. Понякога ключът към повлияване на психосоматичното страдание може да е:

 • Намиране на работа с по-ниски нива на стрес;
 • Промяна на кариерния път;
 • Отказ от нещата, които правим против себе си;
 • Себеприемане;
 • Изключването на вредни хора от нашия живот;
 • Свободно изразяване на емоциите.

 

4. Открийте начини, с които да ограничите стреса във вашия живот

Намаляването на стреса може да редуцира или дори да премахне нашите психосоматични симптоми. Хубаво е да помислим дали не можем да намалим стреса в работата и прекарването на по-малко време около хора, които ни карат да се чувстваме зле. Задвижването върху това да правим промени, с които да се грижим по-добре за себе си е наше задължение. Защото водещо правило е, че ние сме на първо място в собствения си живот.

 

5. Прекарвайте достатъчно време в релаксиращи дейности

Тук можем да включим всички дейности според индивидуалните предпочитания. Всяко онова нещо, което правим с удоволствие. Отдихът е важна част от един балансиран живот. Хубаво е да отделяме повече за забавление, което ще се отрази ползотворно на здравословното ни състояние.

 

6. Грижете се за тялото си

Тялото има нужда от достатъчно грижи, за да е в добро физическо състояние. Можем да се постараем да му осигурим пълноценен сън, балансирана храна, движение и да се научим да го „чуваме“. Нищо друго не може да говори така ясно,  както тялото. С всеки усет на неразположение, то ни дава ясна индикация за атмосферата в нас и около нас.

 

И накрая нека не забравяме, че здравето се крие в баланса между тялото и психиката.

Гергана Георгиева – Клиничен психолог