ОБСЕСИВНО - КОМПУЛСИВНО РАЗСТРОЙСТВО - ПРЕВАНТИВНИТЕ РИТУАЛИ

ОБСЕСИВНО - КОМПУЛСИВНО РАЗСТРОЙСТВО - ПРЕВАНТИВНИТЕ РИТУАЛИ

https://gerganageorgieva.com/

 

"Безрезултатните ритуали са подобно на безкрайно ходене на звяр в клетка. Даже ако самите не се явяват признак на безумие, то несъмнено водят към него". Джон Конъли

Какво е ОКР?

Представете си, че е сутрин и ставате както обикновено за работа. Влизате в банята и изведнъж ви връхлита ужасяващата мисъл, че сте хванали бравата на вратата с лявата ръка, а всеки път, когато това се случи, после не ви върви цял ден. Връщате се обратно в леглото, ставате отново и влизате в банята, отваряйки вратата с дясната ръка. Започвате да се обличате, като на ум си казвате кратката сутрешна молитва. Точно седем пъти. Защото това е късметлийското ви число. Проверявате дали печката е изключена, лампите са изгасени и чехлите са точно на мястото си. Излизате, като все още не спирате да мислите дали не беше редно да си останете днес в къщи, тъй като хванахте бравата първо с лявата ръка. А и се сещате, че май не изгасихте лампата, а само се канехте да го направите. Докато пътувате виждате мъж с гипсиран крак и започвате да броите на ум до 70 и обратно – така седем пъти. По този начин предотвратявате шанса състоянието на мъжа да достигне и вас. Вечерта се прибирате, измивате старателно ръцете си по три пъти от лактите надолу. Избърсвате се, но забелязвате, че не сте се измили достатъчно добре и повтаряте отново. Включвате телевизора – с дясната ръка, и прехвърляте каналите седем пъти нагоре и седем надолу. По погрешка натискате осем пъти и започвате отначало.  Някой звъни по телефона, но вие чакате да чуете три пъти звука и чак тогава вдигате. Не бива да се вдига от първия или втория път. Измивате съдовете и ги избърсвате старателно по 10 пъти на ляво и 10 на дясно. Изведнъж се сещате, че утре имате проверка на работното място и отваряте гардероба с дрехите си. Изваждате ги и ги подреждате на  седем места по седем чифта дрехи в еднакви цветове. След това ги връщате обратно подредени по този начин. Така превантивно подпомагате утрешната проверка да мине добре. Преобличате се за лягане, като нареждате дрехите си педантично по един и същ начин, ставате до леглото, броите веднъж до 70 и обратно надолу и лягате, като първо десния крак стъпва на леглото. Сещате се колко нелепо е всичко, което правите, но принудата да го спазвате е по-силна от вас. В един момент ви хрумва, че сте оставили дистанционното с копчетата надолу, а не нагоре, скачате уплашен, обръщате го и броите  пет пъти до 70. Отново се връщате в леглото, лягате (с десния крак) и се чудите какво още пропускате и дали има нещо, което не сте направили. И утре същото. И в други ден. И така всеки ден..

Обсесивно-компулсивното разсройство е вид тревожно състояние, което се характеризира с  повтарящи се мисли (обсесии) и действия (компулсии). Тези натрапливи мисли и действия обхващат почти цялото ежедневие на човек, а в останалата част той се опитва да се бори с тях. Те могат да бъдат едни и същи или да обогатяват репертоара си с нови такива, докато доведат до пълна инвалидизация. В миналото състоянието се е наричало натраплива невроза, въведено от З.Фройд, като същия го определя като „всемогъщество на мислите“.

Какви са симптомите?

Обсесиите нахлуват в съзнанието като нежелани и повтарящи се идеи, свързани с предполагаема опасност.  Така човек смята, че с действието или бездействието си ще предизвика нещо лошо. Макар опитите да им се противопостави, те продължават да се натрапват отново и отново и това води до един интензивен страх и тревожност.

Най-често срещаните симптоми при обсесиите включват:

  • Страх от замърсяване или заразяване;
  • Нарушаване на някакви правила или норми;
  • Лош късмет или нещастие;
  • Мислите са придружени от чувство на страх, вина, съмнение..
  • И др

Компулсивните действия или така наречените ритуали, са с цел „поправяне на грешките“ и предотвратяване на лошите събития. И тук, въпреки че осъзнава тяхната безсмисленост, човек отново не успява да им се противопостави.

Натрапливите действия обикновено са под формата на:

  • Прекомерно миене или чистене;
  • Подреждането и организирането на неща или предмети по особен или конкретен начин;
  • Броене или постоянна проверка;
  • Потребност от симетрия и пълен ред наоколо;
  • И др.

Субективното страдание на хората, страдащи от Обсесивно-компулсивно разстройство е много силно, защото те осъзнават абсурдността на мислите и действията, но те са извън техния контрол и понякога чужди и на ценностната им система. Когато предстои важно събитие, интензитета на натрапливостите се засилва още повече. Заниманието с тях и борбата срещу тях отнемат изцяло ежедневието на хората, страдащи от ОКР и почти не им оставят време за реално функциониране.

Рисковите фактори на ОКР

Обсесивно-компулсивното разстройство е често срещано състояние и както при много други,  причинителите могат да бъдат индивидуални и комплексни. Най-честите рискови фактори включват:

1. Наследственост

Макар да не са единствени причинители за разстройството, проучванията показват, че ОКР се предава през поколенията. Унаследява се предразположеност, а не самата болест, чието развитие изисква множество други отражения.

2. Психологични фактори

Наличието на друго психическо разстройство увеличава вероятността за развиване и на ОКР. Рискът се увеличава при тревожните разстройства и депресия. Личностови характеристики като перфекционизъм, съвестност, ценности, отговорност и морал, са също тясно свързани със симптоматиката на обсесивно-компулсивното разстройство.

3. Среда

Средата също повлиява за развивитието на ОКР. Макар да има случаи, при които не се открива връзка с отминал травматичен момент, стресогенните събития от всякакъв характер - в личен и социален план, също са отключващ фактор.

Повлияване на ОКР

Всички ние имаме своите характерни натрапливости, ежедневни ритуали и специфични методи за справяне и преодоляване в определени ситуации. Когато обаче те стават толкова интензивни, че обсебват цялото ни внимание, поведение и ежедневие, говорим за проблем.

Важно е да се имат предвид и всички останали състояния на пациента (при наличие на такива),  при избора на лечение и терапия. Както при повечето тревожни разстройства, основното повлияване е медикаментозно и с психотерапия.

Психотерапия

 Терапии като Когнитивно-поведенческата и други сходни могат да са достатъчно ефективни. Проучванията показват, че хора, подложени на поведенческа терапия плюс медикаментозна, се повлияват средно с 20% повече и симптомите намаляват, в сравнение с тези само на медикаментозна терапия. Макар да е по-бавно податливо на лечение в сравнение с други тревожни разстройства, симптомите на ОКР са излечими до пълното им отстраняване и възвръщане на ефективното функциониране.

Понякога засегнатите се обръщат към алтернативните методи за справяне или опитват да си повлияят сами, като се самолекуват и измислят свои собствени действия за повлияване. Това може да е част от симптоматиката и да доведе до усложнения.

Медикаментозна терапия

От медикаментите присъстват такива от групата на антидепресантите, като в някои по-тежки случаи могат да бъдат включени и транквилизатори. Важно е лекарствата да се приемат редовно, заедно с избора на психотерапевтична работа.

Гергана Георгиева – Клиничен психолог