ИНСОМНИЯ - ПО ПЪТЯ НА БЕЗСЪНИЕТО

ИНСОМНИЯ - ПО ПЪТЯ НА БЕЗСЪНИЕТО

https://gerganageorgieva.com/

"Не са ли ви удобни възглавницата нощем и обувките денем - не ми се хвалете"

Какво е инсомния?

Сънят е един от основните фактори за естествена почивка на ума и тялото. Отмората за всеки човек е субективна и критерият за нея е общото състояние след събуждане. Продължителността не е толкова ключов момент за здравословната почивка, както качеството на съня. Ако спането е придружено с често събуждане, въртене или на сутринта се чувстваме изморени, то в хигиената на съня нещо е нарушено. В редица психологически състояния - от леки до по-тежки, безсънието се явява един от основните фактори.

Поради редица причини, често хората не успяват да се отдадат на пълноценен сън и почивка и проблемът е често срещан днес. Счита се, че тревожността или превъзбудата са ключови моменти водещи до безсъние. Трябва да ни е ясно, че когато не успяваме да се наспим и да си вземем тази важна част за общото ни благосъстояние, то това не е случайно и отдолу следва да има наличие на даден проблем. Защото сънят е една от най-естествените ни функции, както гладът и жаждата. И щом тялото и умът отказват да почиват, дори когато са изтощени, има нарушение на общото функциониране.

Дефиницията за инсомния се употребява, за да опише недостига на сън и нарушенията в него като трудно заспиване, често събуждане и недостатъчна възстановителна функция. Когато има недостиг на сън, това води до лесна уморяемост, трудна концентрация, обща отпадналост, загуба на физическа сила и психическа изтощеност.

Видовете инсомния са първична, вторична, остра и хронична. Първичната може да се наблюдава при наличие на проблем, а вторичната при органично заболяване. За остра инсомния говорим когато е на лице нарушен сън до няколко седмици и хронична, когато проблемите със съня в по-дългосрочен план.

Етапи на нарушения сън

Както казахме по-рано, недоспиването често е свързано с тревожността и емоционалната превъзбуда. Въздействащите фактори могат да бъдат от различен аспект като общо физическо или психическо разположение, поведенчески навици или влияние на околната среда.

Заспиването се явява проблем когато лягайки вечер в леглото не успяваме да заспим. Нахлуват мисли от изтеклия ден, минали ситуации или спомени и тяхното анализиране. Понякога дори да опитваме да ги прогоним или изобщо да нямаме подобни помисли, плаващата тревожност и това как реагираме на ситуации се оказва един скрит възбудител, който несъзнателно ни държи будни.

Ранното събуждане в сутрешните часове се появява като една необяснима тревога. Сънят не ни е донесъл нужната почивка и бодрост и разсънването и включването в активен режим е затруднено.

Периодът между заспиването и събуждането понякога е придружен с чести пробуждания, недостатъчно дълбок сън и трудно заспиване между етапите. На сутринта се чувстваме изморени, сякаш изобщо не сме спали и дори да са минали часове в леглото, те са недостатъчни и неефективни.

Обикновено недоспиващите са в лошо настроение и имат изморен външен вид, както и кръгове под очите и бледа кожа. Лесно раздразнителни са, по-трудно се справят с изпълнението на ежедневните задачи и липсва концентрация.

Когато говорим за нарушения на съня, няма как да не споменем и другата крайност – прекомерния сън или така наречената хиперсомния. След повече от девет часа прекарани в сън и ако това се случва системно, то отражението върху човека е сънливост, уморяемост и трудно „включване“ през целия ден. Това състояние не бива да се пренебрегва, защото причините могат да бъдат нездравословни и е препоръчително да се потърси мнение от специалист.

 Причини за безсъние

Хората често пренебрегват и подценяват качеството и продължителността на съня си. Смущенията му могат да бъдат от различно естество - както ситуационни, така и дълготрайни. Стресът, както и всяко друго тревожно преживяване или конфликт през изминалия ден могат да имат негативно отражения върху съня.

Поведенческите действия вечер като сърфирането в интернет, неправилното хранене, пушенето, задименото пространство, количеството изпито кафе, липсата на достатъчно физическа активност, са също повлияващи фактори.

Друга причина за безсъние е напрежение в мускулите, възникващо в резултат на стрес. Въпреки умората човек дълго не може да се отпусне, тъй като мисловната активност продължава.

Разбира се, органичните заболявания, хормоналният дисбаланс, приемът на голямо количество кафе или определени медикаменти, циркадните ритми и др. също са фактори за един нездравословен сън, но когато липсват такива е хубаво да обследваме откъде идва проблема, защото за всеки човек той може да бъде индивидуален. 

Как се повлияват нарушенията на съня?

Като клинична единица, само по себе си безсънието не е вид заболяване. То е следствие на рутинни, психически или физически нарушения, които му въздействат. Наличието му обаче не е за подценяване и не бива да се пренебрегва, защото може да е ключов момент за редица налични или последващи неразположения и симптоми. В много случаи хората се самолекуват, като си купуват различни таблетки, чайове против безсъние или  се борят индивидуално с недоспиването.

При липса на заболявания, за повлияване над безсънието помага профилактиката, която се състои в справяне с вредните навици, които затрудняват съня.

От съществено значение е преди да направим крачка за борба с безсънието, да се назначи комплексен клиничен преглед – за цялостното психическо и физическо функциониране.

Седативните медикаменти се предписват при острите фази на инсомния, но понякога и при по-леки, когато човек има съответното оплакване. Вътрешното производство на хормона на съня – мелатонин, се стимулира с устройства със специален филтър за синята светлина. Психотерапията с нейната основна роля на заучаване за справяне със стресови ситуации, негативни емоции и поведенчески модели, изиграва най-дълготрайна и съществена роля за преодоляване на безсънието и общото благосъстояние.

Гергана Георгиева – Клиничен психолог