ФОБИЯ - МАЛКАТА ГОЛЯМА ЗАПЛАХА

ФОБИЯ - МАЛКАТА ГОЛЯМА ЗАПЛАХА

https://gerganageorgieva.com/

Всеки човек се страхува от нещо и трябва да признаем, че светът ни дава доста поводи за това. Страхът е нещото, което ни държи настрана от заплашващи ситуации. Но понякога той преминава границите на полезното и се трансформира в паника или фобия. Тя може да бъде изразена в натрапчив страх от обстоятелство, обект, явление.

При състояние на фобия, заплахата от нараняване или смърт е обилно преувеличена, а в някои случаи несъществуваща. Но страхът у човека продължава да го води и често е парализиращ. Помисляйки за нашите фобии, добре разбираме това.

От къде идват фобиите в крайна сметка? Най-просто казано, фобията представлява краен и ирационален страх от или антипатия към нещо. Не винаги тя е свързана с предишни преживявания. Обикновено се появява като условен рефлекс от уплаха и емоция. Има опити, които показват, че фобиите са „заучени“.

При хора с по-леки форми на фобия, те отдават значение единствено когато са в досег с обекта и. Но има и такива, чийто интензивен страх пречи осезаемо на ежедневието им.

Независимо от къде идва страхът – напълно възможно е да се повлиява дадена фобия и тя да бъде преодоляна, някои от тях за кратък времеви период.

Ето  6  техники, с които можем да си помогнем с фобиите.

1. Опитайте техниката за десенсибилизация

Ако мисълта за сблъсък с нашата фобия ни кара да се чувстваме натоварени, то техниката за десенсибилизация може да ни свърши работа. Тя е метод, който не включва внезапно излагане. Изправяме се постепенно пред обекта или мястото, от което имаме фобия, след което се изтегляме в момента, в който усетим границата на търпимостта си. Следващият път изчакваме малко повече време. Така след няколко подобни сесии фобията може да се повлияе или намалее.

2. Наводняващата техника

Представете си човек, който има клаустрофобия и се вози в тесен асансьор цял ден или мизофоб, който опипва мръсни дръжки на врати. Техниката за пренасищане (наводняване) представлява многократно и пълно излагане на ситуация, която предизвиква въпросната фобия, докато не почувстваме по-малко страх. С тази техника се очаква амигдалата да научи, че нищо страшно не се случва и съответно да спре да произвежда хормони на стреса. Този метод не е за всеки и изисква воля за прилагане.

3. Потърсете помощ от приятел

Ако имаме страх от ситуации с много хора на едно място (Агорафобия) - например голям търговски център, можем да потърсим помощ от приятел. Използвайки неговата помощ, го оставяме да ходи пред нас и си поставяме цел да стигнем до него. Няколко повторения на този подход може да ни направи много по-уверени спрямо фобията.

4. Запознайте се повече с тематиката

Нека да кажем, че имаме страх от летене. Запознавайки се повече със самолетите - как точно летят, какви са статистиките за изпълнени полети, както и мерките за сигурност, които се прилагат, ще ни помогне да чувстваме много повече контрол върху ситуацията. Подобен подход може да се приложи към почти всяка фобия. Малко повече информация относно нашия страх може да повлияе преодоляването му.

5. Изкачете „стълбичката на страха“

Това е техника, която работи доста добре, ако другите ни се струват прекалено много за преглъщане. Вместо да се хвърляме в дълбокото, правим малки, но ефективни стъпки. Например, ако имаме страх от кучета, тогава подхождаме към този страх постепенно. Например - заглеждаме се в снимка на кучета, след това изглеждаме няколко клипове с тях, наблюдаваме някое куче през прозореца, после го доближаваме на 10 метра, след това на 5 и така постепенно стигаме до момента, в който докосваме кучето, без да изпитваме страх.

6. Научете техники за успокояване

Друго неприятно проявление на фобиите са физическите реакции – изпотяване, ускорено или забавено сърцебиене, повишено артериално налягане, гадене и пр. Това често прави чувството на тревога и уплаха много по-сериозно. Поради това техниките за успокояване могат да помогнат значително в намаляването на стреса и паниката. Един подобен метод е дълбокото дишане, която успокоява ума, намалява сърдечния ритъм и е много полезна в случай на стресова ситуация.

Гергана Георгиева – Клиничен психолог