БИПОЛЯРНО АФЕКТИВНО РАЗСТРОЙСТВО - "СЪМ" И "НЕ СЪМ"

БИПОЛЯРНО АФЕКТИВНО РАЗСТРОЙСТВО - "СЪМ" И "НЕ СЪМ"

https://gerganageorgieva.com/

 

 

Устойчивото състояние на нормалната личност е именно неравновесното състояние, при което от една страна е хаоса, а от другата реда. Ето това обикновено човешко състояние, наричат Биполярно афективно разстройство. Ето това нормално състояние днес "лекуват". Понятието "златна среда" е точно толкова валидно, колкото и тези, които се придържат към него. Всеки стрък трева се огъва и изправя според времето. Не можем да стоим статично в един постоянно динамичен свят и да наричаме това нормалност. Напротив - ненормално е да стоиш в един среден замразен епицентър, без да се вдижиш нагоре и надолу. ".
Бауер

 

Със своите полярности на настроения, Биполярното афективно разстройство (БАР) заема свята позиция при разстройства на афектите. Остарялото му наименование манийно-депресивна психоза, говори недвусмислено за двете фази на променливи периоди и нива на енергия.

 

От една страна при епизоди на мания се отбелязват затруднения със съня, повишена двигателна активност, речев напор, усещане за апогей на възможностите, ускорен мисловен поток.

 

От другата страна е противоположният депресивен период, характеризиращ се с потиснато и мрачно настроение, чувство на вина и безнадеждност, липса на удоволствие и радост от живота.

 

Периодите на потиснатост или приповдигнатост варират от няколко седмици до няколко месеца. Между тях има различни по продължителност ремисии (етапи освободени от симптоматика), но може и да липсват такива. При някои пациенти се наблюдават само депресивни, а при други само манийни епизоди. 

 

Рисковете при биполярното разстройство могат да бъдат както в личен, така и в социален аспект, като: опит за самоубийство, конфликти с близките и обкръжението, безразборно харчене и материални загуби, уволнение от работа.

 

Лечението често е принудително и в болнични условия. Освен медикаментозната терапия, психотерапията - групова и индивидуална, могат да имат много ползотворен ефект. Самопознанието, научаването на техники за познаване, контролиране и повлияване на симптоматиката, водят до едно здравословно в дългосрочен план функциониране.

 

Много хора с това състояние водят пълноценен живот. Паралелно с подходящата терапия, човек може да усвои навика да извършва някои промени в ежедневието, като предприема малки, но ефикасни стъпки всеки ден.

 

Затова ще разгледаме някои полезни начини с план за предотвратяване на нови епизоди, познаване на симптомите и намаляване на интензитета им.

 

1. Информираност

Колкото сте по-запознати и информирани за нещо, толкова по-голяма е вероятността да имате контрол и тежест над него. Четете, питайте, интересувайте се, като за всяко нещо можете да се обърнете към вашия терапевт без притеснение.

Всеки етап от научаването и търсенето на причините за поведението ви, е стъпка съм разбирането за самите вас.

 

2. Самонаблюдение

Самонаблюдението е внимание, насочено към собствените преживявания и прояви. Макар човешкото възприятие да е субективно, никой не ви познава така добре, както вие самите.

Можете да си водите записки или дневник на настроенията и мислите. Когато актуализирате такива, опитайте да разберете причините за тях – защо се чувствате така, има ли източник това чувство или емоция и какво го поражда, можете ли да намерите алтернативни решения.

 

3. Кризисна интервенция

Направете си план „за всеки случай“

При случай на криза, нужда от помощ или просто да поговорите с някой, за да се почувствате по-добре, можете да си направите списък на подходящите лица. Нека той ви е под ръка и да е на достатъчно видимо място.

Това може да бъде телефонен номер на близък, приятел, познат, кризисен център или специалист.

Винаги в период на необходимост можете да предприемете този ход, като по този начин си създавате сигурност, че няма да сте сами в конкретната ситуация.

 

4. Фокусирайте се върху настоящето

Вниманието върху настоящето, вместо засядането в мисли за минало и бъдеще, помага за излишния товар от безсмислени разсъждения. Вместо ума ви да препуска между това какво е било и какво ще е занапред, много по-важно е какво вършите, изживявате и на какво се наслаждавате към настоящия момент.

Техниките за дишане са полезен метод за фокусиране и релаксация. Всеки път, когато се натрапи неканена мисъл, която ви смущава или напряга и имайки вече заучен метод, можете да го използвате, за да си повлияете благоприятно. Поинтересувайте се например за Майндфулнес (Mindfulness).

 

5. Социални контакти

Изолацията и самовглъбяването са полезни понякога, но с честотата им не бива да се прекалява.

Поддържането на социални контакти, дори в малка и конкретна среда, са много полезни. Извършването на любими занимания и хобита, релаксацията сред природа, спортуването и събеседването с околните, са отличен начин за поддържане на социална комуникация и избягване на усамотение и оттегляне.

 

6. Избягвайте алкохола и психотропните вещества

И в двата случая предизвиквате последици на състоянието си и му повлиявате значително. Всяка злоупотреба повишава нестабилността на настроението, както и импулсивността, като могат да доведат до разклащането му. Всяка форма на нездравословен начин на живот саботира положението ви.

 

7. Работете върху дейности, които развиват умението ви за усвояване

Развиването на умения за усвояване ще ви даде приятно чувство на постижение. В зависимост от дейността, която си изберете, усещането за пълноценност ще зависи от това къде се намирате в живота си в този момент и кое точно би ви направило продуктивни.

Например, това може да означава доброволчество или посещение на любими места четири пъти седмично. Важно е да търсите собственият си смисъл и наслаждение в нещата, които избирате да правите и те да ви носят удовлетвореност.

Индивидуалното заучаване как да се справяте със стреса, трудните моменти и интензивните емоции, са ключов фактор към доброто овладяване на емоционалните сривове.

Гергана Георгиева - Клиничен психолог