Визитка

Гергана Георгиева

Гергана Георгиева е Клиничен психолог, управител на център "Метаноя" и организатор и автор на групи за взаимопомощ. Регистриран правоспособен член на Дружество на психолозите в Република България и Българско общество по Схема терапия (БОСТ)
( ДПБ – публичен регистър с код N BG-RP-1856). 

„ Това, което се стремя да оставя като послание на хората, с които работя е, че няма ситуация без изход и нещата не винаги са толкова безнадеждни, колкото изглеждат в действителност. Вярвам, че всяка личност има сама за себе си най-конструктивната способност и тенденция за реорганизация и промяна на деструктивни модели. Онези, които са спънка за хармоничното съществуване и израстване на всеки един от нас. Понякога е нужно само някой да ни подаде ръка в съюз и да ни подпомогне по пътя на пълноценно самоизграждане. Затова винаги казвам на човека срещу мен, че аз не предлагам помощ. Аз подкрепям личността в нейният личен процес и житейски кризи, като извличаме заедно най-добрият ресурс, с който тя разполага, за да може да го използва ползотворно сега и в бъдещи ситуации. Водещото мото не само в професията, но и в живота ми се свежда до нагласата: "Има начин". Да, винаги има начин! И тази позиция не е заучена позитивна настройка, която да ме поддържа и мотивира - напротив. Тя е резултат тъкмо на обратното. През житейският си път и професионален опит се сблъсквах с множество отчайващи и катастрофални ситуации не само в моя живот, но и в този на околните. Положения, които изглеждат безнадеждни, от които рухваме и от които сякаш няма изход. Но реалността ни показва и друго - че каквото и да преживяваме, ние оцеляваме, изплуваме и поемаме дъх отново. Важни са личната ни нагласа и светоглед. Нещата невинаги са добри, справедливи и според нашите очаквания. И единствено от нас зависи да поемем по пътя на хармоничното съществуване."

Гергана Георгиева се отграничава от термини като „болест“ и “диагноза“. Тя приема различните състояния и неразположения като естествено отражение на човешката цялост, в опит за оцеляване в сблъсъка и с реалността. Смята назоваването и натрапването на диагнози за безпредметно и водещо до допълнителна тревожност и страх в хората.

„ Живеем в ерата на психичният бум, когато всяко човешко проявление бива диагностицирано. Редица състояния не са толкова страшни и тежки, колкото наименованието и стигматизацията ги правят такива. Хората вдигат ръце в безпомощност, чувайки именуването на дадена диагноза, за която масово се смята, че е „кауза пердута“. Така, вместо да се мотивира и подтикне към процес на оздравяване личността се стряска, отчайва и автоматично и се отнемат всички ресурси за пълноценно възстановяване. А истината е, че всеки има за себе си най-конструктивните такива. Ние всички притежаваме вроден инстинкт за самосъхранение и не е редно някой да ни го отнема назовавайки ни, че срещу нас стои нещо страшно и непоправимо. Защото такива ситуации не съществуват – необходимо е просто да ги разгледаме от един друг, различен ъгъл и позиция. Не одобрявам и думите "пациент" и "клиент". Човекът срещу мен е личност с история и име".

Разбира се, не всяка психика е еднаква и не всяка психика успява да се мобилизира адаптивно. Понякога начините са дисфункционални, но това не означава погрешни сами по себе си. Те са следствие на ресурса ни за справяне, който на този етап е реагирал колкото е възможно, за да ни съхрани. За да се вдигне човек и да продължи по един по-ефективен начин, е нужно да „влезем“ отново в ситуацията, за да извадим най-доброто от себе си тук и сега. Защото понякога хората разбират на какво са способни, единствено променяйки гледната си точка и нагласи."

 

Образование и квалификации:

 • Магистър по Клинична психология;
 • Бакалавър по Психология;
 • Сертифицирано обучение към Българска асоциация по Когнитивно-поведенческа психотерапия ( БАКПП- Институт за екология на мисленето);
 • Когнитивно-поведенческа психотерапия при: личностови разстройства, тревожни разстройства, обсесивно-компулсивно разстройство, зависимости, социална фобия, ниска самооценка, хранителни разстройства; шизофрения и биполярно афективно разстройство, паническо разстройство, депресивни състояния.
 • Обсесивно-компулсивно разстройство - работа с комплексни случаи - проф. Пол Салковскис, Оксфордски университет, Великобритания - сертифициран уъркшоп;
 • Схема терапия - работа с частите на Аза и постигане на промяна в по-дълбоките структури на личността. Работа с модове в индивидуалната схема терапия - проф. Дейвид Едуардс, президент на ISST, обучител по Схема терапия в Кейп Таун - сертифициран уъркшоп;
 • Imagery Rescripting - техника при разстройства на личността; проф. Арноуд Арнц, университет в Амстердам;
 • Техники в схема терапията - сертифициран модул, Алп Караосманоглу, настоящ президент на ISST;
 • Групова динамика - работа в групи - сертифициран модул;
 • Гещалт терапия – сертифициран преживелищен опит с Гещалт терапията (БИГТ);
 • Психодрама – сертифициран личен опит с метода Психодрама ( 250ч. ИПИГП „Бернхард Ахтерберг" );
 • Арт терапия – Основни техники в Арт терапията – сертифициран семинар;
 • Динамично интервю и базови терапевтични умения -  ( „Психодраматична работилница“, водещ Милена Ташкова, сертифициран модул 120ч.);
 • Технология на страха – работа с фобии, тревожност и панически атаки - сертифициран модул;
 • Мотивационно интервюиране (МИ) - Милър и Ролник. Подпомагане и мотивиране на личностната промяна в нейните разнообразни форми – сертифициран модул;
 • Хипноза - ( Естествена академия ЕООД) - сертифициран модул;
 • Психодинамична терапия;
 • Логотерапия и Екзистенцанализ – психотерапевтичния метод на Виктор Франкъл  за смисъла на живота;
 • Участие в сертифицирани семинари, конференции, модули:  „Превенция на зависимости“, „Личностни разстройства“, „Рискови ситуации – суицидни опити и мисли“, "Психология на девиантното поведение", "Хранителни разстройства", "Есенен симпозиум по Когнитивна терапия - 2019", "Работа със сънища" и др.

 

Професионален път и практика:

 • Психиатрична клиника - УМБАЛ "Света Марина", Варна 2012-2014г.

 • Гладиус Консулт", София  - организационен психолог-консултант, 2016г. до момента.

 • Частна психологическа практика - център "Метаноя", София, 2017г. до момента;

 • Военномедицинска академия, София – консултиране на хоспитализирани пациенти в клиника по Психиатрия и други отделения, 2018г.
 • Сдружение Фракарита България, Проект "Солидарност", София - рехабилитация и ресоциализация на зависими, 2019г.
 • Център "Динамика", София /център за психотерапия, психологично и психиатрично консултиране/ - клиничен администратор, 2019/20г.
 • МБАЛНП "Свети Наум", Първа психиатрична клиника, София - консултиране на пациенти и изготвяне на психодиагностика, 2019/20г.